Veelgestelde vragen over USB-C

In dit artikel vindt u informatie over USB-C-interfacetechnologie.

Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot de USB-C- en Thunderbolt 3-interfaces.

Kunnen USB-C- en Thunderbolt 3-opslagapparaten onderling worden gewisseld?
Ja, maar niet in alle gevallen.
Een USB-C-poort op een computer ziet er precies zo uit als een Thunderbolt 3-poort op een computer. De enige manier om ze van elkaar te onderscheiden is het pictogram te zoeken dat naast de computerpoort is geprint. Een Thunderbolt 3-apparaat werkt alleen goed als dit op een Thunderbolt 3-computerpoort is aangesloten. Een USB-C-apparaat werkt echter prima op zowel een Thunderbolt 3-computerpoort als een USB-C-computerpoort.

Met andere woorden: een Thunderbolt 3-computerpoort kan een Thunderbolt 3- of USB-C-apparaat ondersteunen.
Een USB-C-computerpoort kan alleen USB-C-apparaten ondersteunen, geen Thunderbolt 3-apparaten.

Kunnen de kabels voor USB-C en Thunderbolt 3 onderling worden gewisseld?
Zie het bovenstaande antwoord.

Thunderbolt 3-kabels ondersteunen Thunderbolt 3-opslagapparaten en opslagapparaten van de eerste en tweede generatie USB 3.1.
Kabels voor de tweede generatie van USB 3.1 ondersteunen opslagapparaten van de eerste en tweede generatie USB 3.1.
Kabels voor de eerste generatie USB 3.1 ondersteunen opslagapparaten van de eerste generatie USB 3.1.

Voor een Thunderbolt 3-opslagapparaat hebt u een Thunderbolt 3-kabel nodig (en een poort). Een opslagapparaat van de tweede generatie USB 3.1 heeft een kabel voor de tweede generatie USB 3.1 (en een poort) nodig of een Thunderbolt 3-kabel en -poort.  Een opslagapparaat van de eerste generatie USB 3.1 kan een Thunderbolt 3-kabel of een kabel voor de tweede of eerste generatie USB 3.1 gebruiken. In bepaalde situaties kan een USB-C-apparaat ook worden ondersteund met een USB-C-naar-USB-A-adapter. Als deze wordt ondersteund, wordt deze bij het product meegeleverd.

Met andere woorden: als u wilt profiteren van alle functies van Thunderbolt 3, hebt u een poort, kabel en apparaat nodig die compatibel zijn met Thunderbolt 3.

Wat is het verschil in prestaties tussen de USB-C-interfaces?

Protocol

Theoretische burstoverdrachtsnelheid

Logo

Eerste generatie USB 3.1

Maximaal 5 gigabits per seconde (5 Gbps)

User-added image

Gevoede eerste generatie USB 3.1

Maximaal 5 Gbps

User-added image

Tweede generatie USB 3.1

Maximaal 10 Gbps

User-added image

Gevoede tweede generatie USB 3.1

Maximaal 10 Gbps

User-added image

Een USB-C-poort op een computer kan USB 3.0 of een eerste of tweede generatie USB 3.1 zijn. Raadpleeg de documentatie bij de computer voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen de eerste en tweede generatie USB 3.1?
De theoretische burstoverdrachtsnelheid van de eerste generatie USB 3.1 is 5 gigabits per seconde (Gbps).
Die van de tweede generatie is 10 Gbps. Ook kunnen sommige USB 3.1-apparaten zelfs als voeding fungeren voor accu's van notebookcomputers via de USB-C-kabel.

Werkt mijn USB-C-apparaat op mijn oudere USB 2.0- of 3.0-computer?
Oudere computers hebben USB-A-poorten. Voor USB-C-apparaten die op een oudere USB-A-verbinding worden ondersteund, is een USB-C-naar-USB-A-adapterkabel bij het product meegeleverd.

Als het apparaat over een C-naar-A-adapter beschikt, zou deze andersom compatibel moeten zijn naar USB 2.0.

Wat is de relatie tussen USB-C en Thunderbolt 3?
Hun stekkers en kabels hebben dezelfde vorm. De Thunderbolt 3-interface heeft de USB-C-stekker overgenomen. Thunderbolt 3 is veelzijdiger en ondersteunt zowel Thunderbolt 3- als USB-C-apparaten.

Zijn alle USB-C-kabels hetzelfde?
Seagate garandeert de werking van elke kabel die bij uw Seagate- of LaCie-apparaat is meegeleverd. Als u een extra of vervangende kabel nodig hebt, raden we u aan een gecertificeerde kabel die voldoet aan USB-IF te gebruiken.

Als uw schijf wordt gevoed door de USB-kabel (en geen extra voedingsadapter heeft), kan de voedingsefficiëntie afnemen als u een te lange kabel gebruikt. Gebruik een kabel van dezelfde lengte als de kabel die bij het product is meegeleverd.

Mijn telefoon heeft een USB-C-aansluiting. Betekent dit dat mijn telefoon een van deze opslagapparaten ondersteunt?
Nee. Telefoons kunnen niet als voeding voor externe harde schijven fungeren.